Kivu Lake -
dojrzewająca i suszona w afrykańskim słońcu, jest najbardziej pożądaną kawą przez światowych koneserów. Rośnie na wysokości 1800 – 2000 m n.p.m., na wzgórzach wulkanicznych. Wyselekcjonowane owoce kawy są poddawane naturalnej fermentacji. Jezioro Kivu, wokół którego ścielą się plantacje kawy, rozlewa się na granicy Rwandy i Demokratycznej Republiki Kongo, w najwyżej położonej części Doliny Wielkiego Ryftu. Nazywana królową kaw, jest bardzo rozchwytywana.
Proponowane metody parzenia kawy
aeropress
french press
drip
przelewowy
kawiarka
ciśnieniowy
Kivu Lake - light
Jasno palona kawa Kivu Lake odróżnia się od kaw jasno palonych, które przejawiają nuty owocowe i cytrusowe. Kivu Lake ma subtelny posmak czekolady, który idealnie komponuje się z nutami orzechowymi. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych.