Kawa

Zasmakuj kawy

Speciality Salvatti

Bukiet Kawowy

100% Arabica Single Origin

Akagera
Akagera

Nuty smakowe: kardamon, cytrusy

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-white

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-black

Akagera -

specjalnie wyselekcjonowane owoce, uprawiane w regionie dzikiego Parku Akagera położonego pośród malowniczych wzgórz Rwandy. Kawa Akagera jest ceniona przez koneserów z powodu nietypowego smaku. Początkowo cierpka, o szczególnie poszukiwanym dzisiaj posmaku egzotycznych owoców, subtelnie zmienia się w ustach, pozostawiając przejrzysty smak kardamonu.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

chemex

Alternative description

cisnienowy

Alternative description

drip

Alternative description

kawiarka

Alternative description

przelewowy

Kizi Rift
Kizi Rift

Nuty smakowe: orzeszki arachidowe, orzechy kwitnące zioła

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-color

Stopień palenia light:

light-blacklight-colorlight-color

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-colorintensity-colorintensity-color

Kizi Rift -

kawa uprawiana w środkowej części Rwandy, w regionie doliny Kizi Rift. Zachwyca orzechowo – owocowym smakiem. Kawa Kizi Rift należy do najszlachetniejszego gatunku kaw Arabica. Rośnie na wysokości 2000 – 2200 m n.p.m., w centralnej części Rwandy. Jej plantacje rozciągają się od lasu deszczowego Nyingwe do wulkanicznego pasma Virunga. O łagodnym smaku orzechów i kwitnących ziół jest ulubionym napojem kobiet.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

cisnienowy

Alternative description

drip

Alternative description

kawiarka

Alternative description

przelewowy

Kizi Rift – light

Kawa Kizi Rift jest wyjątkowa ze względu na swój subtelny smak. Jasno palona pozwala jeszcze wyraźniej wyczuć orzechy z delikatną nutą kwiatową. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalna owocowość i jest delikatna w smaku.

Gashonga
Gashonga

Nuty smakowe: marcepan, świeża limonka, konfitura ślliwkowa

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-color

Stopień palenia light:

light-blacklight-colorlight-color

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-colorintensity-color

Gashonga -

kawa jest uprawiana na wysokości 1683 m n.p.m. w zachodniej części Rwandy, nieśmiało wciśniętej między Kongo a Burundi. Uprawy tej kawy nię są rozległe, dlatego należy ona do rarytasów na światowym rynku. O jej unikatowości stanowi nadzwyczajna nuta marcepanowa z mocą słodyczy. Kawa jest wielobarwna w smaku, z delikatną smugą słodko-kwaskowatej morwy, śliwkowej konfitury i skórki cytryny.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

chemex

Alternative description

przelewowy

Gashonga - light

Jasno palona kawa Gashonga jest szczególnie lubiana przez koneserów z powodu unikatowej kompozycji smaków. Nuty marcepanu i cytrusów nadają kawie delikatnie orzeźwiający posmak. Idealnie sprawdzi się w metodach przelewowych i alternatywnych.

Gisuma
Gisuma

Nuty smakowe: pomarańcza, afrykańskie jagody

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-white

Stopień palenia light:

light-blacklight-whitelight-white

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-whiteintensity-white

Gisuma -

rośnie na wysokości 1700 m n.p.m., w okolicy Parku Narodowego Nyungwe, z obfitością afrykańskiej fauny i flory. Wilgotny górski klimat z dynamiką mocnego słońca i orzeźwiającego deszczu nadają smakowi kawy słodkie brzmienie, czarnych jagód, które urozmaicają orzeźwienie akcenty świeżej, słodkiej pomarańczy.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

chemex

Alternative description

kawiarka

Gisuma - light

Jasno palona kawa Gisuma subtelnie orzeźwia nutą pomarańczy i uspokaja słodyczą jagód. Umiejętnie przeprowadzony proces parzenia uwydatnia naturalną słodycz owoców. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalną owocowość i jest delikatniejsza w smaku.

Muhazi
Muhazi

Nuty smakowe: kakao, czarna herbata

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-color

Stopień palenia light:

light-blacklight-colorlight-color

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-color

Muhazi -

jest uprawiana na wysokości 1600 m n.p.m.. Czysta źródlana woda i wulkaniczna gleba okolic jeziora Muhazi sprawiają, że drzewa kawy gatunku Arabica osiągają wysokość większą niż w innych miejscach Rwandy. Ziarna kawy Muhazi mają w smaku niespotykaną słodko-gorzką nutę, pozwalającą wyczuć ślady kakao i mocnej czarnej herbaty jednocześnie. Plantacje tej kawy rozciągają się we wchodniej części Rwandy, na wysokości 1700 m n.p.m.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

french press

Alternative description

chemex

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Muhazi - light

Jasno palona kawa Muhazi cechuje się unikatowym bukietem aromatów. Delikatny akcent kakao i czarnej herbaty rozbudza zmysł smaku. Idealna dla osób szukających w świecie kawy nowych, niebanalnych wrażeń. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalną owocowość i jest delikatniejsza w smaku.

Kivu Lake
Kivu Lake

Nuty smakowe: czekolada, orzeszki macadamia

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-color

Stopień palenia light:

light-blacklight-colorlight-color

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-colorintensity-color

Kivu Lake -

dojrzewająca i suszona w afrykańskim słońcu, jest najbardziej pożądaną kawą przez światowych koneserów. Rośnie na wysokości 1800 – 2000 m n.p.m., na wzgórzach wulkanicznych. Wyselekcjonowane owoce kawy są poddawane naturalnej fermentacji. Jezioro Kivu, wokół którego ścielą się plantacje kawy, rozlewa się na granicy Rwandy i Demokratycznej Republiki Kongo, w najwyżej położonej części Doliny Wielkiego Ryftu. Nazywana królową kaw, jest bardzo rozchwytywana.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Kivu Lake - light

Jasno palona kawa Kivu Lake odróżnia się od kaw jasno palonych, które przejawiają nuty owocowe i cytrusowe. Kivu Lake ma subtelny posmak czekolady, który idealnie komponuje się z nutami orzechowymi. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych.

Amasimbi
Amasimbi

Nuty smakowe: owoce, miód, masło orzechowe

obróbka natural

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-color

Stopień palenia light:

light-blacklight-colorlight-color

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-colorintensity-color

Amasimbi -

kawa pochodzi z żyznych regionów wulkanicznych północnej Rwandy. Charakteryzuje się dużą słodyczą, która wynika z naturalnej metody obróbki. Świeżo zebrane owoce kawowca są selekcjonowane, a następnie przez 30 dni leżakują w słońcu, by do ziaren mogły przeniknąć aromaty z owocowego miąższu.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Amasimbi - light

Jasno palona kawa Amasimbi pochodzi z żyznych regionów wulkanicznych północnej Rwandy. Cechuje się unikatowym bukietem aromatów. Delikatny posmak owoców, miodu i masła orzechowego rozbudza zmysł smaku. Idealna dla osób szukających w świecie kawy nowych, niebanalnych wrażeń. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalną owocowość i jest delikatniejsza w smaku.

Virunga
Virunga

Nuty smakowe: słodkie cytrusy, owoce leśne, przyprawy korzenne

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-white

Stopień palenia light:

light-blacklight-whitelight-white

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-black

Virunga -

jest uprawiana na wysokości prawie 2500 m n.p.m., na wzgórzach wulkanicznych, które są mieszkaniem najbardziej atrakcyjnych zwierząt w tym regionie - goryli. Posiada nietypowy smak cytrusów oraz owoców leśnych z wibrującą nutą słodyczy. Mocna i wyrazista w smaku.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Virunga - light

Jasno palona kawa Virunga jest idealna dla osób poszukujących ciekawych doznań. Bardzo dobrze sprawdzi się w metodach alternatywnych jak i przelewowych.

Karambi
Karambi

Nuty smakowe: orzeszki pecan

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-white

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-white

Karambi -

delikatna kawa, uprawiana na południu Rwandy, w dystrykcie Nyamagabe, sąsiadującym z dzikim i wilgotnym parkiem Nyungwe. Południowe słońce zabarwia kawę nietypową, subtelną nutą orzechów pecan. Starannie wyselekcjonowane owoce sprawiają, że kawa ma jednorodny, przejrzysty smak. Jest uwielbiana przez kobiety, które cenią sobie subtelny smak i czysty, przejrzysty aromat.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Cyahinda
Cyahinda

Nuty smakowe: pieczony kasztan, karmel

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-white

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-white

Cyahinda -

Kawa wywodzi swoją nazwę od żyznego dystryktu Cyahinda, leżącego w południowej prowincji Nyaruguru. Jest uprawiana w górach, ciągnących się wzdłuż granicy Rwandy i Burundi. Sąsiedztwo dzikiej przyrody i górski klimat nadają kawie łagodny smak pieczonych kasztanów, urozmaicony karmelowym akcentem.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Tysiąca Wzgórz
Tysiąca Wzgórz

Nuty smakowe: czekolada, orzechy

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-color

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-color

Tysiąca Wzgórz -

kawa jest uprawiana w wysokich górach Rwandy. Strome zbocza, na których rozpościerają się plantacje optymalizują dopływ promieni słonecznych. Dzięki temu kawa dojrzewa powoli i jest w pełni nasycona smakiem i aromatem. Kawa Tysiąca Wzgórz to 100% Arabica, ręcznie zbierana i selekcjonowana. Jest palona manufakturową metodą mistrzowską w piecu bębnowym, co sprawia, że zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Cyondo
Cyondo

Nuty smakowe: czekolada, chili

Stopień palenia:

coffee-beans blackcoffee-beans blacknormal-color

Intensywność:

intensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-blackintensity-black

Cyondo -

jest uprawiana na wysokości 2000 m n.p.m., na żyznych glebach w regionie Rutsiro, w zachodniej części Rwandy. Dla arabiki to znakomite warunki. Bogate w minerały gleby i umiarkowane nasłonecznienie sprawiają, że w kawie uwidacznia się wyraźnie nuta czekolady, którą przełamuje pikantny akord chilli.

Proponowane metody parzenia kawy

Alternative description

aeropress

Alternative description

french press

Alternative description

drip

Alternative description

przelewowy

Alternative description

kawiarka

Alternative description

ciśnieniowy

Czym jest Kawa Speciality?

Wyrażenie "speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy. Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.

100% ARABICA

Kawa Arabica jest uprawiana głównie w strefie międzyzwrotnikowej, gdzie panują odpowiednie warunki klimatyczne dla tej rośliny. Rośnie na wysokościach od około 600 do 2000 m n.p.m.. Wymaga dużo opieki i uwagi, a zbieranie kawy Arabica jest czasochłonne i wymaga ręcznego zbioru. Arabica jest znana ze swojego delikatnego, łagodnego smaku i aromatu, który jest uważany za bardziej subtelny niż smak kawy Robusta. Kawa Arabica zawiera mniej kofeiny niż kawa Robusta. Średnio kawa Arabica zawiera około 1% kofeiny, co oznacza, że ma około połowę zawartości kofeiny w porównaniu do kawy Robusta. Ze względu na wymagający proces uprawy i zbioru, kawa Arabica jest zwykle droższa niż kawa Robusta. Wysokiej jakości Arabica może kosztować nawet kilkanaście razy więcej niż najtańsza kawa Robusta.

RWANDA

Region uprawy definiuje smak

Red Bourbon

Rośliny Bourbon słyną z produkcji wysokiej jakości ziaren kawy Arabica, które są bardzo cenione wśród miłośników kawy za swoje bogate i złożone profile smakowe. Kawa Red Bourbon jest zwykle prażona na jasno lub średnio, aby zachować jej wyjątkowe smaki i aromaty. Charakteryzuje się bogatym smakiem, który łączy nuty cytrusowe z subtelnymi nutami karmelu i czekolady. Kawa w Rwandzie jest uprawiana głównie w małych gospodarstwach rolnych, gdzie stosuje się tradycyjne metody uprawy. Warto pamiętać, że smak i właściwości kawy Arabica Red Bourbon mogą się różnić w zależności od regionu, w którym została uprawiona oraz sposobu jej prażenia i parzenia. Jest to odmiana kawy o niskiej wydajności zbiorów, ale wysokiej jakości, co sprawia, że jest to zwykle kawa premium.

Czym jest Kawa Speciality?

Wyrażenie "speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy. Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.

Kawa z Misją

Kupując kawę wspierasz lokalnych plantatorów! Dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rozwój edukacji i opieki medycznej głównie w krajach Afryki, Ameryki Południowej i Azji, gdzie pracują misjonarze. Wspieramy prowadzone przez nich dzieła, przedszkola, szkoły, szpitale i ośrodki zdrowia.

Dowiedz się więcej o alternatywnych metodach parzenia:

aeropress

French Press

Drip

Przelewowy

Chemex

Kawiarka

Ambasada Kaw Salvatti
ul. Brzeska 107A
21-500 Biała Podlaska

Kawa z misją - Speciality Salvatti

salvatti.jbm